Muškarci tvrde da su žene komplikovane. Žene tvrde da su svi muškarci isti. Po muškarcima, žene ne znaju šta hoće. Po ženama, muškarci hoće samo seks. Muškarci kažu da žene poslije nekog vremena prečesto boli glava. Žene kažu da ih muškarci poslije nekog vremena ne posmatraju kao žene, već kao zarđali fliper i da uvijek ubacuju u istu rupicu. Šablonski, jednoobrazno, opet, istim tempom. Tada i počinje da ih “boli glava”. Kad žene “zaboli glava” muškarce obično “zaboli muškost”. Onda i jedni i drugi tako bolni, prose za malo pažnje na nekoj trećoj strani, tražeći milovanje na smrt ranjenog ega. I to se, uglavnom, završava preko kreveta. Tuđeg. U raznim pozama Kama Sutre. Sa tim nekim trećim, dostupnim. Usputnim. Koji je nalik. Koja je nalik.

Ne razgovara se. Samo se udalji. I muškarci i žene se do bola pale na pretpostavljanje. Što su maštovitiji, pretpostavljanje ima više različitih scenarija. Svaki scenario, pak, vodi do dva epiloga. Naravno, žene su kučke, a muškarci su svi isti. Sjajno tle za razvijanje lijepih vrijednosti, da ne kažem ljubavi, jer ko još danas, osim romantičnih idiota, alkosa i propalih umjetnika, koristi riječ Ljubav?

Ljubav je takav retro kliše, zaboga, prevaziđimo to. Ljubav boli. Ljubav ima rok trajanja. Nije korisna. Ekonomična. Ljubav ne podiže djecu. Od ljubavi se ne živi. Živi se od dobrog ugovora između najmanje komplikovane i onoga koji barem tu jednu rupu s uspjehom potrefi. Jednom mjesečno. Statistike radi. Jednoobrazno, istim tempom, opet. Dok mašta o drugoj. Dok mašta o drugom.

Čitam prije par dana, Klepetan se vratio Malenoj, šesnaestu godinu za redom. Za neupućene, Klepetan i Malena su rode. Izgleda da “niža bića” još uvijek imaju neku kategoriju poput te “izlizane” ljubavi. Ne da mi se da mislim da je do seksa.

Ljubav zbilja nije ništa pretjerano romantično. Ljubav je kad ostaneš. Ili kad se vratiš. Nije uvijek prijatna, ali ne boli. Nije korisna za računicu, ali je korisna za sve ostalo. Ljubav ne podiže djecu, ali definitivno od njih pravi dobre ljude. Od ljubavi se ne živi, ali se bez nje vrlo brzo umre. Ljubav mašta sama o sebi. Šalje ego u ćošak. Ne zavisi od drugog, a drugom daje sve. Ljubav nije fliper sa pokvarenim dugmićima. Ljubav je fliper sa G tačkom. Ljubav je kad ne umiješ da objasniš stepen ludila, ježenja kože, strasti, ostajanja, prisutnosti, nelakoće, prijatnosti, vezanosti, pa malo pogneš glavu i kroz osmijeh kažeš: “Donijela te roda”!